Planning your first trip to Norway

Noorwegen, het land van ons hart! In de zomer van 2021 maakte we onze eerste reis naar Scandinavië. Vanaf dag 1 waren we verkocht.

In het Noors is er een spreekwoord wat aangeeft ‘Overal waar je een steen in Noorwegen kan gooien is het mooi.’. Toen ik dit hoorde toen ik er nog nooit was geweest was dacht ik ‘yeah sure..’ Nu kan ik het spreekwoord alleen maar bevestigen. Noorwegen is in general prachtig! De dramatische bergen, de eindeloze blauwe fjorden, het kristalheldere water in het noorden, the wildlife,.. Norway has it all! Ik kan een hele blogpost schrijven over de schoonheid van het land en zijn gewoontes. Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat ik er helemaal gek van ben J In deze blogpost deel ik graag info met je die heel handig is als je voor een eerste keer naar het hoge noorden reist. Ik wou dat ik destijds zo een blogpost had gevonden. It’s my pleasure 😉

Hopelijk heb je er iets aan. Tips hoe ik de blogpost kan verbeteren en lieve berichtjes zijn altijd welkom! Slide in my dm’s op insta 🙂

Volgorde van de post:

De heenreis

Voor in Noorwegen te geraken vanuit België/Nederland/ Duitsland met je eigen voertuig heb je meerdere opties.

1.    Je kan ervoor kiezen om via de brug die Denemarken en Zweden elkaar verbinden te reizen met je eigen voertuig. Nadien kan je dan via noord of zuid Zweden Noorwegen binnen reizen.

Wij hebben een bropass aangeschaft, het werkt hetzelfde als dat je péage betaalt op de route du soleil in Frankrijk. Met de bropass heb je erg veel korting. Als je één keer per jaar in enkele richting de brug neemt, heb je de prijs al terug verdient.

2.    Er zijn ook verschillende ferries die vanuit Nederland/Duitsland of Denemarken naar Noorwegen varen. Afhankelijk van de afstand dat de ferrie aflegt en het tijdstip waarop je de ferrie neemt, varieert de prijs.

Voor de eerste keer namen wij de ferry vanuit Hirthals naar Kristiansand. Het is een overtocht van 2u lang, de prijs ervan was zelfs goedkoper dan het reizen via optie 1 + de diesel. Dit omdat wij de ferry s’nachts namen.

De voornaamste reden waarom we kozen voor deze korte overtocht is omwille van dat onze hond Thor bij ons aan boord mocht komen. Hij lag rustig bij ons in de lounge tijdens de overtocht richting Noorwegen. Op vele ferries moet je hond in een verplichte kennel tijdens de overtocht, informeer jezelf hier goed over.


Douane

Noorwegen behoort niet tot de EU. Dit maakt dat er wel een aantal regels zijn waarvan je beter op de hoogte bent alvorens je vertrekt naar Noorwegen en de kans hebt om aangehouden te worden bij de douane.


Waar je rekening moet houden als je je hond meeneemt op reis:

–      Verplichte Inenting tegen rabiës voor je hond: Je trouwe viervoeter moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en moet vermeld staan in het dierenpaspoort. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig en moet minstens 3 weken voor de aankomst in Noorwegen worden toegediend. Bij een leeftijd van 12 weken mag je hond deze inenting krijgen.

–      Je hond is ontwormd tegen vossenlintworm: Je moet je hond hond 24 tot 120 uur voor aankomst in Noorwegen laten ontwormen door een dierenarts met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. Het is belangrijk dat je dierenarts alles goed registreert in het geldig Europees huisdierenpaspoort van je hond.

–      Vergeet het paspoort van je hond niet mee te nemen!

–      Er zijn een aantal hondenrassen verboden in Noorwegen, bijvoorbeeld een pitbull mag niet in Noorwegen binnen. Check even voor de zekerheid de website voor de overheid voordat je je hond meeneemt op reis.

 

Importeren eten/drinken/andere

–      Je mag maar een gelimiteerde hoeveelheid alcohol, sigaretten,.. importeren in Noorwegen. Als je met een camper naar Noorwegen reist, kan je hierop gecontroleerd worden.

Tip: gebruik de app toll.no om te kijken wat je legaal mag meenemen.

Tip: Wij kopen op de heenreis veel goedkope wijn in Duitsland aan en betalen dan tol boeten in Noorwegen aan de douane. Dit is nog altijd goedkoper dan zelf wijn in Noorwegen gaan kopen.

Tip: Als je wijn/sterkere bieren/ .. in Noorwegen wilt aankopen kan dit enkel in staatswinkels ‘Vinmonopolet’.

–      Wat verboden is om mee te nemen naar Noorwegen: aardappelen (oepsie al meermaals per ongeluk gedaan), medicijnen in grote hoeveelheden, drugs & wapens (duh) & planten en bloemen voor teelt


Misconcepties

Het eerste wat we altijd horen als we naar scandinavië reizen is ‘is het daar niet duur’. Ikzelf vind dit een erg grote misconceptie. Want wat is duur? In België is alles ook dubbel zo duur geworden in vergelijking met twee jaar geleden.

–      Supermarkt: De algemene regel in Noorwegen is: alles wat gezond is is goedkoper, alles wat ongezond is is duur. Als je er groenten, fruit, etc koopt dan is dit relatief goedkoop. Als je veel chips, koeken, etc gaat kopen, dan zal je wel een erg dure rekening hebben. Brood is één van de enige dingen ik wel opzichtelijk duurder vind tov andere landen in Europa.

Winkeltip: Ga winkelen in Rema 1000.

–      Op café/restaurant: Dit is geen misconceptie. Dit is gewoonweg duur. Alcohol (want ongezond volgens Noorse regering) is prijzig voor gemiddelde Europese lonen.


Noren zijn heel gesloten: De Noorse samenleving is in het algemeen introverter tov de meeste Europese landen. Dit is iets heel anders dan antisociaal zijn. We zijn al meermaals tijdens hikes, fikamomentjes, .. aangesproken door locals. Heel gezellig altijd! Uitzondering: Met sami’s is het bijna onmogelijk om mee in contact te komen.


Het plannen van je reis

Zodra je begint op te zoeken over Noorwegen en mogelijke leuke plekjes om te zoeken, zal je waarschijnlijk op erg veel leuke spots uitkomen. Heel wat plekjes in Noorwegen zijn inmiddelels erg bekend. Dit betekent niet meteen dat dit ‘de mooiste’ zijn. Ons advies is om goed je eigen research te doen en de meer onbekende plekjes op te zoeken. We zijn inmiddels al een paar keer op reis geweest in Noorwegen maar hebben nog nooit de bekendere hikes zoals trolltunga, preikestolen, beseggen,.. gedaan. Dit omwille van de simpele reden dat we graag drukte en écht toerisme willen vermijden. De onbekendere wandelroutes zijn voor ons veel leuker want je hoeft geen dure parkingkosten te betalen (dit moet je wel bij de bekende hikes), het is veel fijner om rustigere te wandelen als je een grote hond hebt, je hebt de natuur om je heen meer voor jezelf,.. Zoek je eigen hidden gems is dus de tip.

Hoe doen we dit? Zoek leuke wandelroutes op alltrails, google maps, youtube, …


Wildkamperen

In Noorwegen heb je de ‘allemansretten’. Het recht om overal wild te kamperen indien er anders staat aangeduid. Dit is dus de ultieme droom van iedere kampeerliefhebber. Zoals je respectvol bent voor de natuur en de principes van ‘leave no trace’ volgt is er geen enkel probleem wild te kamperen. We love it!


Handige apps


–      XY: weerapp

–      Toll : app om taxes uit te tellen bij het importeren van voeding en drank

–      Maps.me : oflline kaarten downloaden



Veel plezier met het plannen van je reis!

De voorpret ervan is ook altijd zo leuk 🙂


thortravels .be